
Süzme Bal ile Petek Bal Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Sağlıklıdır?
Önceki yazılarımızda bal çeşitlerini incelemiştik ve bu yazımızda ise tüm bal çeşitlerinin satışında ikiye ayrılan süzme bal ile petek bal arasındaki farklara değineceğiz.
Bal Çeşitleri – Çiçek Balı | Çam Balı | Kestane Balı | Kekik Balı | Karakovan Balı
Bugün bir süpermarkete gittiğinizde çeşitli bal türlerini görebilirsiniz: Çiçek balı, çam balı, kestane balı, kekik balı vs. Ancak akla gelen başka bir konu vardır ki o da petekli bal mı tercih edilmelidir yoksa süzme bal mı?
Bal arıları üretmiş oldukları balları kovan içerisindeki peteklere depolarlar. Arıların petek içerisine depoladıkları balın satılmasına petekli bal denir. Petekli balların üzerindeki sır tabakası kaldırıldıktan sonra santrifüj yöntemiyle balın süzülmesiyle elde edilen ballara ise süzme bal denir.
Süzme Bal ile Petek Bal Arasındaki Fark Nedir?
Günümüzde petek bal ile süzme bal arasındaki en büyük farklardan biri kalite kontrolü yani laboratuvar testlerinin yapılmasıdır. Süzme ballarda kalite kontrol yapılması petek ballara göre çok daha kolaydır. Süzme ballarda homojen bir karışım elde edildiği için analizlerde tek seferde balın gerçek olup olmadığı, arılara şeker şuruplarının verilip verilmediği veya çeşitli sahtecilik yollarının denenip denenmediği kolayca laboratuvar testlerinde ortaya çıkar.
Petekli ballarda ise testler, peteklerin her gözünden ayrı ayrı numuneler alınarak yapılır ve homojen bir yapıda değildir ki bu da test sürecini oldukça uzatır. Petek ballarda sahtecilik süzme ballara göre daha kolay yapılır ve tespiti daha zordur.
Günümüzde petekli balların daha doğal ve sağlıklı olduğu düşünülür ki bu genel bir yanılgıdır. Petekli balların üretimi sırasında daha fazla ürün/petek elde edebilmek için arıların şeker şurupları ile beslendiğini de görebilirsiniz.
Süzme bal ile petek bal arasındaki farklarda bir diğer önemli konu ise arıcılıkta uygulanan ilaçlardır. İlaçlamalar genellikle direk peteklere uygulanır ve bu ilaçların peteklerde kalma riski daha yüksektir. Süzme ballarda ise bu risk petekli ballara göre çok daha azdır ve yapılan analiz sonuçlarında kolayca tespit edilebilirler.
Günümüzde ise sahte balların bir bölümü “petek bal” olarak daha pahalı bir şekilde satılmaktadır. Bilinmelidir ki gerçek balın 10, 20, 30 TL gibi rakamlara satılması mümkün değildir. Maliyet olarak mümkün olmayan bu gerçeğin yanında marketlerde 8 TL’ye dahi bal bulabilirsiniz ancak tüketeceğiniz şey bal olmayacak aksine şeker şurubu olacaktır.
Size verebileceğimiz en büyük tavsiye balı güvendiğiniz bir üreticiden almak olur.
Hayberya ise bu konuda tüm laboratuvar testlerinden tam not almıştır
, Tarım Bakanlığından onayı vardır ve her kavanoz için aynı standartta kalite ölçümlemesine tabi tutulmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2200 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Hayberya Balı’nı yapan arıların 5000 metrelik uçuş mesafesinde;
- Araç trafiği yoktur.
- Bitkisel tarım yapılmaz.
- Hayvansal tarım yapılmaz.
- Pamuk, ayçiçeği, çam vb, balın kalitesini düşürecek ağaç veya bitki türleri bulunmaz.
- Bal sağım sürecinde kullanılan aletler ahşap, krom veya paslanmaz çeliktendir.
- Arı bakımında asla ilaç ve antibiyotik kullanılmaz.
- Bal depolama sürecinde ve sonrasında nem, ısı, güneş vb. dış etkenlerden mutlak korunur.
Siz de kendiniz, aileniz, çocuklarınız için gerçek bal tüketmek istiyorsanız Hayberya Balı’nı hemen denemenizi tavsiye ederiz.
460 gr. TÜKENDİ!
2.300,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 460 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo
1200 gr. TÜKENDİ
5.950,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 1200 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo