
Hakiki Bal, Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Günümüzde hakiki bal ile sahte balı ayırt etmek oldukça zordur. 10 kg. balın yanında promosyonlar ile 20 TL gibi bir ücrete bal(!) satanlar çoğaldıkça bal tüketicisinin aklında da acaba gerçek bal mı yoksa glikoz şurubu mu tüketiyoruz sorusu oluşmaktadır. Öncelikle kaliteli bir balın değil 10 kilogramı 1 kilogramı dahi 20 TL olamaz.
Bu yazıda uzmanların bugüne kadar hakiki bal ile sahte balı ayırt etmek için klasik bir yöntem olarak söylediği “Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.” tezinden daha fazlasına değineceğiz. Peki hakiki bal nasıl anlaşılır?
Bazı yörelerin balları oldukça lezzetlidir. Çam, kestane vb. olmayan yörelerde genelde çiçek balı üretilir ve çiçek balı da son derece lezzetli olur. Tüketmiş olduğunuz bal yarı yarıya şeker dahi olsa tadından balın kalitesini anlamanız ilk başta zordur. Günümüzde aromalar katarak balın tadını değiştiren üreticiler ve satıcılar olduğu sürece de zor olacaktır.
Balın kalitesini sadece balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir. Balın kalitesi, ancak yapısının birtakım özel laboratuvar yöntemleriyle ve uzman kişilerce analiz edilmesiyle anlaşılır.
Hakiki Balı Ayırt Etmek için Birkaç İpucu
Öncelikle halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal gerçek bal değildir. Gerçek bal şekerlenir. Bal tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey üreticisidir. Güvenilir bir üreticiden bal almanız dışında tüm test edeceğiniz şeyler sizi almak istediğiniz sonuca götürmeyebilir. Tükettiğiniz balın gerçek ve katkısız bal olup olmadığını anlamak için aşağıdaki yazacaklarımız size biraz fikir verebilir ancak net sonuç vermeyebilirler. Yine de basit bir şekilde gerçek balı sahte baldan ayıran birkaç ipucunu paylaşmakta fayda var;
- Hakiki sanıldığı gibi çok tatlı değildir, koyu kıvamlı şerbet gibi değil kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu bal, gerçek bala göre daha tatlıdır.
- Hakiki balı kaşığa alıp yukarıdan aşağıya dökerseniz kesiksiz akar
,
glikozlu balda bunu denediğinizde kesiklikler oluşur ve balın tamamı bitene kadar birçok kez akışda kesiklikler oluşur. Gerçek bal ise bitene kadar sürekli devam eder. - Hakiki bal ağıza alındığında birkaç tür tad alınır. Oysa glikozlu ballarda düz tek bir tad olur.
- Hakiki bal oldukça akışkan olur.
- Hakiki bal oldukça dayanıklıdır geç yanar, glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
- Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda, gerçek bal çok daha ağır gelir.
- Hakiki bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
- Gerçek balın genellikle rengi koyu ve kokusu hafiftir.
- Gerçek bal fazla yendiği durumda genizde hafif bir yanma yapar. Glikoz, şeker ballarında ise bu durum çoğunlukla gerçekleşmez.
- Halk arasında bilinen bir teknik olan keçeli kalem testinde ise hakiki bir balı tırnağınıza hafifçe sürüp üzerine keçeli kalemle yazmaya çalıştığınızda eğer yazabiliyorsanız bu balın gerçek olduğuna işarettir.
Ayrıca balı aldığınız üreticinize sorabileceğiniz bir diğer soru ise kış aylarında arıların nasıl beslendiğidir. Gerçek bal üreticisi kış aylarında arılar kovanlarına girdiklerinde ve bahar ayına kadar çıkmadığı sürede arılara kesinlikle şeker ve glikoz vermez. Kovanın içindeki arı kendi ürettiği ballarla beslenir.
Hakiki bal soğuk bir havada donar. Donma yapmaz ise katkı maddesi katılmış olma ihtimali yüksektir.
Laboratuvar Testleri ve Bakanlık Onayı
Tekrar belirtmekte fayda var ki yazmış olduğumuz maddeler kesin bir şekilde balın gerçek veya sahte olduğunu belirlememektedir. Bal tüketirken en dikkat etmeniz gereken en önemli şey satın aldığınız üreticidir.
Kendi gözlemlerinizle bir sonuca varmanızın yanı sıra bir de laboratuvar ortamında yapılan testlerin vermiş olduğu sonuçlar vardır. Düzenli bir bal tüketicisi iseniz bal üreticinizden bu laboratuvar testlerinin sonuçlarını isteyebilirsiniz. Gerçek balı anlamanızın en kesin sonucu balın sertifikalarını, laboratuvar testlerini görmektir.
Balın kutusunda veya şişesinde hangi gıda kodeksine uygun üretildiği yazmalıdır. Gerçek ve saf ballarda Tarım Bakanlığının onayı vardır. Bu onayı almadan satış yapılmamaktadır. Sahte ballar ise Gıda Tüzüğüne uygundur ibaresi taşırlar. Bal alırken yapılacak en değerli bir diğer yöntem ise fiyat bilgisine sahip olmaktır. Gerçek balın fiyatının yüksektir. Raflarda ki balların fiyatlarını kontrol ettiğinizde ucuz olanları elemenizi tavsiye ederiz. Çünkü, ucuz bal üretmek için içine katkı maddesi eklemek gereklidir. Saf ve gerçek bal, çok az sayıda üretildiğinden fiyat daima yüksektir.
Saf bal, bugün şeker hastalarına ve solunum yolu hastalıklarında önerilir. Fakat, yanlışlıkla saf olmayan bal tükettiğinizde bu rahatsızlıklarınız hızla kötüleşecektir. Bir şeker hastasının, içinde bol şeker, mısır şurubu olan bal tüketmesi şekerini hızla yükseltecek ve kötü noktalara taşıyacaktır. Bu nedenle bal seçiminde dikkatli olmak gereklidir.
Hayberya ise bu konuda tüm laboratuvar testlerinden tam not almıştır, Tarım Bakanlığından onayı vardır ve her kavanoz için aynı standartta kalite ölçümlemesine tabi tutulmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2200 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Hayberya Balı’nı yapan arıların 5000 metrelik uçuş mesafesinde;
- Araç trafiği yoktur.
- Bitkisel tarım yapılmaz.
- Hayvansal tarım yapılmaz.
- Pamuk, ayçiçeği, çam vb, balın kalitesini düşürecek ağaç veya bitki türleri bulunmaz.
- Bal sağım sürecinde kullanılan aletler ahşap, krom veya paslanmaz çeliktendir.
- Arı bakımında asla ilaç ve antibiyotik kullanılmaz.
- Bal depolama sürecinde ve sonrasında nem, ısı, güneş vb. dış etkenlerden mutlak korunur.
Hayberya %100 doğaldır. İçine hiçbir katkı maddesi girmemiştir ve giremez. 50 yıllık tecrübenin evrilerek gelen en son halidir. Diyetisyenler tarafından da tavsiye edilen ve tüketilen Hayberya üretici ilk kullanım garantisi ile size ulaşır. Tamamen doğal, güvenilir ve hiçbir katkı maddesi içermeyen sağlıklı bir bal tüketmek istemez misiniz?
Siz de kendiniz, aileniz, çocuklarınız için hakiki bal tüketmek istiyorsanız Hayberya Balı’nı denemenizi tavsiye ederiz.
460 gr. TÜKENDİ!
2.300,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 460 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo
1200 gr. TÜKENDİ
5.950,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 1200 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo
Kullanılan Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bal