
Balın kristalize (donması veya şekerlenmesi) olması.
Evinize aldığınız bal siz kavanozu bitirmeden kristalize olmaya (halk arasında şekerlenme veya donma diye de tanımlanır) başlayabilir. Hemen aldatılmış hissine kapılmayın. Her gerçek bal kristalize olur fakat her kristalize olan bal da gerçek demek değildir. Sahte ballarda kristalize olur. Kısacası karşılaşacağınız bu durum balın güvenilirliliği hakkında size ipucu vermez.
Bizim alanımız gerçek ballar olduğuna göre konuyu gerçek ballar üzerinden devam ettirelim. Kristalize olma süresi balın içindeki flora yapısı veya saklama şartlarına göre değişir. Örneğin ayçiçek veya pamuk balı hızlı kristalize olurken çam balı çok daha geç kristalize olur. Saf geven balının kristalize süresi de oldukça uzundur. Kristalleşme süresi de balın kalitesi hakkında size ipucu vermez.
Tavsiyemiz balı kristalize şekliyle tüketmeye devam etmeniz. Fakat ben bu şekilde sevmiyorum diyorsanız benmari yöntemiyle (kavanozu su dolu kabın içine koyarak çözülünceye kadar hafifçe ısıtmak) tekrar akışkan hale getirebilirsiniz. Burada dikkat edeceğeniz nokta balın çok ısınmaması. Balın ısısı 45 derecenin üstüne çıkarsa besleyiciliğini kaybederken HMF (hidroksimetilfurfural
, C6H6O3) değeri yükselecektir. HMF’yi uzun uzun anlatarak sizi sıkmak istemiyoruz. HMF kanserojen bir maddedir. Özetle balı ısıtırken sıcaklığı kontrol edecek bir mekanizmaya (termostat vs.) sahip değilseniz kumar oynamayın deriz.
Teşekkürler.