
Bal Nasıl Saklanır? Hangi Ortamlarda Bozulmaz?
Daha önceki yazılarımızda bal çeşitlerini, süzme bal ile petek bal arasındaki farklara değinmiştik. Bu yazımızda ise bal nasıl saklanır, hangi ortamlarda bozulmaz sorularının cevaplarını vereceğiz.
Bal Nasıl Saklanır?
Piyasadaki en doğal, en iyi ve en lezzetli balı aldınız. İlk anda aldığınız yerin sağladığı bir kabınız oldu fakat es kaza bu kap çatladı ve sızdırıyor. Ne yapmak gerekir? Balı en uygun şekilde saklayacak ortam ve kabı tekrar belirlemek gerekir.
Aslında bal saklama işi çok karmaşık bir süreç değildir. Balı taze tutmak için yapılması gerekenler temel olarak bal saklamaya uygun bir kap ve bu kabın saklanacağı serin ve kuru ortamı sağlamaktır. Ancak balı çok daha uzun vadeli saklamak istiyorsanız, dondurup saklamak da bir yöntemdir.
Şimdi ilk olarak balı kısa süreli nasıl saklayacağımızla ilgili püf noktalarına değinerek başlayalım.
- Öncelikle balı saklayacak doğru kabı seçmek gerekir. Tabii ki balı satın alırken bir kap otomatik olarak elinize ulaşmış oluyor ancak bu balı bölmek veya satın alınan ilk kapta oluşan hasarlar neticesinde balı başka kaplara transfer etmek gerektiğinde cam kavanozlar, plastik kaplar ve turşu kavanozları gibi malzemeler kullanılabilir.
- Balımıza uygun kabı bulduktan sonra yapmamız gereken şey bu kabı saklayacağımız ortamı en iyi şekilde seçmek. Bunun için de yapılması gereken ilk şey sabit sıcaklıkta bir ortam bulmak. Peki bu sıcaklıktan kasıt nedir diyecek olursanız söyleyelim, bal en iyi 10 -20 derece arası sıcaklıklarda saklanabilen bir besin olduğundan bulmanız gereken ortamın 10-20 derece arası sabit bir sıcaklıkta olması ideal olacaktır. Sık sık değişen sıcaklık dereceleri balın kıvamında ve renginde bozulmalara yol açabilir. Ancak 10-20 derece arasındaki sıcaklık değişimleri bir problem oluşturmaz. Ancak bir ocak veya soba benzeri alete yakın yerlerde bal saklamak ani sıcaklık değişiklikleri oluşturacağından kesinlikle tavsiye edilmez. Bu bağlamda, standart mutfak dolaplarının birçok evde bal saklamak için ideal olduğunu söyleyebiliriz.
- Balı saklarken güneş ışığı almayan ortamlarda sakladığınızdan emin olmak önemlidir. Hem sıcaklık kriterlerinden dolayı hem de çoğu bal türünün doğal ortamlarında zaten güneş ışığı almayan ortamlarda üretilmesinden dolayı bu uygulamadan kaçınmak gerekir.
- Ayrıca, yazının başında belirtmiş olduğumuz bal saklamaya uygun kapları kullanırken kesinlikle her açıp – kapatma eylemi esnasında kapakların hava almayacak şekilde sıkıldığından emin olun. Özellikle mutfak ortamlarında birçok yemek kokusunun gün içerisinde sirkülasyon halinde olduğunu düşünürsek, hava alan bir kapta saklanan balın tadı da bu havadan etkilenerek değişime uğrayabilir. Ayrıca yine havadaki nemin emilimi yüzünden balın kıvamı ve tadı zarar görebilir. Bu nedenle balların saklandığı kapların içine özellikle kapla işimiz bittikten sonra hava girişine izin vermemek çok önemlidir.
Bal Hangi Ortamlarda Bozulmaz?
Birçok bal türü için geçerli ve önemli olan kurallar genel hatlarıyla yukarıda belirtildiği şekildedir. Özetlemek gerekirse balın bozulmayacağı ve uzun süreler lezzetini & kıvamını koruyacağı ortamlar kuru
, serin, karanlık ve ani sıcaklık değişimlerine uğramayan ortamlardır. Bu ortamlara ve yukarıda anlatılan püf noktalarına dikkat edildiği sürece hakiki ballar yıllarca süren raf ömürlerine sahip olabilirler. Bunun dışında, işi daha da garantiye almak ve çok daha uzun seneler balı saklamak isteyenler için uzun vadeli saklama yöntemi olarak balı, derin dondurucu da saklamak da seçenekler arasındadır. Ancak eğer elinize bir bal geçtiyse ve bu balın miktarı sizi yıllarca idare edecek miktardan fazla değilse balı kısa vadeli saklama yöntemleriyle kullanıp, tüketmeniz sağlık açısından gerekli mineral, vitamin ve protein gibi katkıları almak adına daha faydalı olacaktır. Bu sebeple yukarıda anlatılan yöntemler daha çok günlük veya birkaç günde bir bal tüketen kişiler için yani kısa vadeli kullanımlar için detaylandırılmış yöntemlerdir.