
Bal Çeşitleri – Çiçek Balı | Çam Balı | Kestane Balı | Kekik Balı | Karakovan Balı
Bir önceki yazımızda “Hakiki Bal, Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?” konusuna değinmiştik. Bu yazımızda ise bal çeşitleri kısaca inceleyeceğiz. Çam Balı, Kestane Balı, Çiçek Balı ve Karakovan Balı’nı kısaca özetleyeceğiz.
Bal, binlerce yıllık geçmişe sahip en temel yiyeceklerden biridir. Antik çağlardan bu yana birçok kadim uygarlık tarafından hem temel besin maddesi hem de bir ecza malzemesi olarak kullanılmıştır. Kutsal kitaplarda da balın tedavi edici etkisine atıflar görülebilir. Gün geçtikçe bal üretim yöntemleri ve buna bağlı olarak bal çeşitleri de değişkenlik göstermiştir. Şimdi bu bal çeşitlerine kısaca değineceğiz.
Bal Çeşitleri
Çam Balı
Yaprak biti, çam pamuklu biti gibi isimlerle bilinen ağaçlardaki bitki özleri ile beslenen bir tür böceğin bu beslenme sonrasında yaptığı bir nevi boşaltımın ürünü olan baldır. Çam balı üretiminin gerçekleşmesi için basra böceği (çam pamuklu böceği – biti) denilen böcek türüne ihtiyaç vardır. Bu tür böceklerin beslenmek için kullanacağı ağaç türleri de Kızılçam, karaçam ve Halep çamı olduğundan gezegenimizdeki çam balı üretiminin tamamı Akdeniz / Ege kesiminde, Türkiye ve Yunanistan topraklarında gerçekleşir. Kalite olarak düşük bir bal çeşididir. Piyasadaki sahte ve ucuz balların bir bölümünü oluşturur.
Kestane Balı
Birkaç kestane ağacı çeşidinin polenleri ve nektarlarını kullanan arıların üretebildiği, Karadeniz bölgesinde başlıca Trabzon, Rize, Artvin olmak üzere birkaç ilde daha üretimi yapılan rengi ve kıvamı normal bala göre oldukça koyu olan bir bal çeşididir.
Kekik Balı
İsminde de anlaşılacağı üzere, kekik bitkisinin çiçek özünden arılar tarafından üretilir kendine has kokusu olan bir bal çeşididir. Kekik balı tahmin edilebileceği gibi ülkemizde kekik bitkisinin en çok yetiştiği bölgede (Akdeniz) üretilen bir bal çeşididir. Ayrıca Dünya’da en çok kekik ve dolayısıyla kekik balı üretilen bölge de yine Akdeniz bölgesidir.
Karakovan Balı
Karakovan balı, dünya genelinde ün sahibi ve çok büyük oranda Türkiye’nin belli yerlerinde üretilen bir bal türüdür. Karakovan balı aslında bir üretim şeklidir. Diğer bal çeşitleri arıların beslenmelerine göre ayrılırken karakovan balı ise arıların beslenmesinden değil arıcıların farklı bir üretim methodu izlemesinden kaynaklanır. Bu bal üretilirken kovanın güvenli ve ışık almayan bir (yüksek ağaç tepeleri gibi) yere konuşlandırılması dışında insanların herhangi bir etkisi yoktur. Balın ismindeki “kara” ibaresi de genelde hiç ışık almayan kovanlarda üretildiğinden dolayıdır. Kovan istendik ortamını bulduğu zaman süreç sadece arıların yaptığı üretime bağlı olarak gelişir.
Çiçek Balı
Çiçek balı, çeşitli çiçekli bitki türlerindeki çiçek özü (nektar) kullanılarak bal arıları tarafından üretilebilen bir bal türüdür. Bu nektarı bünyesinde barındıran birden fazla çiçek bulunabildiğinden çiçek balı her zaman tek bir bitkinin özünden üretilmemiş olabilir. Bu nedenle çiçek balı mono-floral (tek çiçekten üretilen) ve poli-floral (birden fazla çiçekten üretilen) olmak üzere iki türe ayrılır. Genelde sofralarda görmeye alıştığımız bal türlerinin birçoğu çiçek balı olma özelliği taşır. Çiçek balının sağlık açısından getirdiği faydalar türüne göre değişkenlik gösterebilir. Çiçek balı günümüzde en çok tercih ve talep edilen bal çeşididir. Kalite olarak en üst sıralarda yer alan hakiki çiçek balı piyasadaki pahalı ballardandır. Hayberya Balı’da hakiki saf süzme çiçek balıdır. Siz de Doğu Anadolu Bölgesi’nde
, 1800-2200 metre rakımda üretilen Hayberya Balını tüketmek isterseniz sipariş vermeniz yeterli!
Bal çeşitlerini özetlemek gerekirse tavsiye ettiğimiz bal saf süzme çiçek balıdır. Arıların özgür şekilde dolaşarak çiçek özlerinden beslendiği bal çeşidi en güzeli ve en çok tercih edilenidir. Hayberya saf süzme çiçek balında ise çok dikkat ettiğimiz bazı önemli konular var. Doğal ve sağlıklı beslenmenin temeli Hayberya Balı’nı yapan arıların 5000 metrelik uçuş mesafesinde:
- Araç trafiği yoktur.
- Bitkisel tarım yapılmaz.
- Hayvansal tarım yapılmaz.
- Pamuk, ayçiçeği, çam vb, balın kalitesini düşürecek ağaç veya bitki türleri bulunmaz.
- Bal sağım sürecinde kullanılan aletler ahşap, krom veya paslanmaz çeliktendir.
- Arı bakımında asla ilaç ve antibiyotik kullanılmaz.
- Bal depolama sürecinde ve sonrasında nem, ısı, güneş vb. dış etkenlerden mutlak korunur.
460 gr. TÜKENDİ!
2.300,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 460 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo
1200 gr. TÜKENDİ
5.950,00₺Hayberya, saf süzme çiçek balıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 1800-2000 metre rakımda, yoğun olarak kekik ve geven bitkilerinden toplanmaktadır. Üretimden sofranıza kadar bala hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir.
Ağırlık: 1200 gr.
Kargo: Ücretsiz Kargo