
Arı Sütü Nedir? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Bir önceki yazımızda “Bal Çeşitleri” konusuna değinmiştik. Bu yazımızda ise Arı Sütü Nedir? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Üretilir? sorularının cevabını vereceğiz. Bal çeşitleri yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bal Çeşitleri – Çiçek Balı | Çam Balı | Kestane Balı | Kekik Balı | Karakovan Balı
Arı sütü nedir?
Arı sütü, bal arıları tarafından salgılanan bir besin maddesidir. Arı sütünün asıl salgılanma amacı larvaların ve yetişkin kraliçe arıların beslenmesi için kullanılıyor olmasıdır. Bakıcı arılar tarafından salgılanan arı sütü cinsiyet ve sınıf ayrımı yapılmaksızın kolonideki bütün arıların beslenmesi için kullanılır. 3 günlük sürecin ardından erkek arılar ve işçi arıların arı sütü ile beslenmesi durdurulur ancak kraliçe arı adayları arı sütüyle beslenmeye devam eder. Ayrıca herhangi bir sebepten dolayı ölen ya da zayıf düşmüş kraliçe arılar, işçi arılar tarafından değiştirilmek istendiğinde birkaç küçük larva seçilerek yoğun bir arı sütü ile beslenme sürecine tabi tutulurlar ve yeni kraliçe arı bu şekilde beslenen arıların içinden çıkar. Bununla birlikte arı sütü insanların diyetinde de alternatif tıp ilacı veya besin takviyesi başlıkları altında kullanılabilen doğal bir üründür.
Arı sütünün Faydaları Nelerdir?
Arı sütünün faydaları konusunda bilimsel çalışmalar halen devam etmekte ve zaman ilerledikçe yepyeni faydaları ortaya çıkmaktadır. Şimdilik bilinen ve göze çarpan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve anti-alerjen özelliği vardır.
- Beyindeki sinirlerin fonksiyonunu güçlendirdiğinden Alzheimer hastalarının kısa süreli hafızalarını güçlendirir ve potansiyel Alzheimer hastalıklılarına karşı önleyici etki sağlar.
- Mide sağlığı için yararlı olan bakteriler ihtiva eden arı sütü aynı zamanda yüksek değerlere sahip bir probiyotik olma özelliğini taşır.
- İçerdiği bifidobakteriyum sayesinde arı sütü bir probiyotik olduğu gibi aynı zamanda anti-kanserojen bir gıda takviyesidir.
- Derideki kolajen seviyesini arttırarak deri sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Kemik erimesinin hem tedavisi hem de önlenmesi için arı sütü tüketimi önemli etkilere sahiptir.
- 2010 yılında yapılan araştırmalar sonucu tıpkı bal gibi arı sütünün de yaraların tedavisinde hızlandırıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
- Hem erkek hem kadınlar için tip 2 denilen diyabet rahatsızlıklarının tedavisinde arı sütü besin takviyesi kullanımının iyileştirici etkileri saptanmıştır.
- Radyo terapi ve kemoterapi alan hastalarda görülen oral mukozit rahatsızlığının tedavisinde tedavi edici etkiye sahip olan arı sütünün bunu yapmasına imkan tanıyan ögeler antiinflamatuar ve antioksidan özellikleridir.
Arı Sütü Nasıl Tüketilir? Arı Sütü Kullanımı Nasıldır?
Arı sütünün nasıl tüketilmesi konusunda ilaç firmaları ve arı üreticileri arasında oluşmuş bir fikir ayrılığı mevcuttur. İlaç firmalarına göre arı sütünün en etkili kullanım yöntemi dondurulmuş-kurutulmuş toz halinde olan şeklinin bal veya başka bir gıda maddesine karıştırılarak tüketilmesidir. Bununla birlikte arıcılık faaliyetiyle uğraşan kişilerin tavsiyeleri arı sütünün saf olarak
, dil altında bekletilerek tüketilmesinin çok daha faydalı olduğunu söylemektedirler.
Arı sütünün aşırı kullanımı tavsiye edilmezken sabah ve akşam birer kere tüketmek en ideal arı sütü kullanımı yöntemidir. Ayrıca arı sütü tüketilirken veya saklanırken herhangi bir şekilde metal kap veya kaşıkla temas etmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü metal ile temas ettiği anda arı sütünün bütün besleyici özellikleri yok olur. Bu konuda en çok tercih edilen arı sütü saklama ve tüketim yöntemi arı sütünü cam kavanozlarda saklayıp, tahta kaşıklarla tüketmek şeklindedir. Ayrıca arı sütünü bal ile karıştırarak hem saklama hem tüketim işini yapmak mümkündür. Bu sayede arı sütü uzun süreler bal ile beraber besin değerlerini muhafaza eder. Tüketim aşamasında genelde bal ile karıştırılma yöntemi kullanılan arı sütü için bal ile beraber saklama yoluna gidilmesi çok sık kullanılan bir başka yöntemdir. Arı sütünün günlük tavsiye edilen kullanım miktarı 10-12 gr. olarak belirlenmiştir. Tavsiye edilen miktarı sabah ve akşam yarı-yarıya tüketmek mümkündür.